MOUNTOPIA I SPARTAK – NOVI IZAZOV ZA TRAIL TRČANJE

“Šta planiraš to će se i ostvariti, ako dovoljno veruješ u to!”

Koliko lud treba da budeš da bi se prijavio na trku od 110km i 6500m uspona? Posebno ako uzmemo u obzir da mi je poslednja najzahtevnija trka bila Šara SkyExtreme 54km i 4800m uspona. Pa, mislim da bismo mogli da se složimo da je malo ludosti i rizika ipak potrebno za to.

spartak 2

Mislim da je za početak najbolje da pojasnim o čemu se radi.

Pre nekoliko dana, od prijatelja trkača, dobio sam preporuku da pogledam link pomenute trke i bliže se upoznam sa pojedinostima. Kao zavisnik o trejl trčanju, ali i trener trejl grupe u Belgrade Running Club-u, naravno da sam odmah odlučio da pogledam o čemu se tu radi. Mislio sam “još jedna trejl trka u nizu koju ću morati da propustim zbog postojećeg plana trka za ovu sezonu, ali ajde…”

Uopšte nisam očekivao da ću naleteti na ovakav izazov.

Mountopia – naziv izazova, koji poziva zaljubljenike u planine da ispune svoje snove ili utopiju, kako oni to zamišljaju i prijave se za učestvovanje u ovom takmičenju.

Kao što sam već napomenuo, sama trka je duga 110km i ima 6500m uspona. Ništa zbog čega bi bila zanimljivija od bilo koje druge trke ovog formata. E sad, ipak postoji jedan detalj koji je izdvaja iz te gomile: da biste uopšte dobili mogućnost da trčite ovu trku i da vam svi troškovi budu plaćeni, potrebno je da prođete kroz tri kruga (pakla) Mountopie.

image-1.jpg

PRVI KRUG

U prvom krugu, koji traje do 4. juna, morate da napravite svoj profil na sajtu trke i da ljubazno izmaltretirate ljude da glasaju za vas da biste skupili što više glasova (što i nije baš izazovno, da se razumemo). Tako gradite i svoj profil. Ukoliko uspete da se probijete u prvih 20 sa najvećim brojem glasova, ulazite u drugi krug.

DRUGI KRUG 

Šta podrazumeva drugi krug, koji nosi naziv “Izazovi sebe”? E to je mnogo ozbiljniji i interesantiji zadatak od prvog, na moju radost, ali i radost svih onih koje smaram da glasaju, jer u drugom krugu više ne moraju. U suštini, vi baš i ne znate šta vas tačno čeka u drugom krugu, osim strašne najave. Od 18. juna do 9. jula, 20 izabranih takmičara će se takmičiti u tome ko može da istrči što više kilometara sa što više uspona, u pomenutom periodu od 3 sedmice.

U svakom slučaju, sama odluka da pristanete na nešto još uvek nepoznato jeste dovoljan razlog za izazivanje sebe i testiranje svojih mentalnih i fizičkih limita.

Takođe, još jedno bitno pitanje je i da li ću u toku te tri sedmice imati dovoljno vremena da se toliko posvetim ovom izazovu, pored svakodnevnih obaveza. Međutim, zahvaljujući mom poslu i pre svega, pogledu na život, a koji može da se opiše jednom rečenicom “šta planiraš to će se i ostvariti, ako dovoljno veruješ u to”, odlučio sam da se prijavim i prođem sve zadate korake.

TREĆI KRUG

Na kraju, u trećem krugu, bira se četvoro trkača koji će trčati Grossglockner Ultra-Trail trku u Austriji, u dva dana sa Dynafit trkačima i planinskim vodičima. Naglasak se stavlja na fizičku izdržljivost i timski duh. Ne znam kako vama ovo sve zvuči, ali meni se čini dovoljno zanimljivim i nepredvidivim, pa rekoh što da ne probam.

spartak

BUDITE SA MNOM

Prvi krug sam već započeo i za sada dobro napredujem, te ukoliko imate 2 minuta vremena, kliknite VOTE na sledećem linku https://www.mountopia.com/candidate/2803 (proverite inbox ili spam za potvrdu glasa). Osim što ćete me podržati, možda vam bude interesantno da saznate kako će izgledati taj drugi krug takmičenja, a možda i sama trka – do koje sigurno stižem. 🙂 A ako nije zbog toga, onda bar da pružite podršku razvoju različitih formata trejl trka, kako u svetu, tako i kod nas.

Sportski pozdrav!

Miloš Spartak, Trener, Belgrade Running Club

WeWill.Run!