THE CLASH! KADA ROKER TRČI MARATON

Samo tri sedmice prije nego što je The Clash objavio peti studijski album “Combat Rock”, 21. aprila 1982. godine, Joe Strummer je brodom i vozom stigao iz Londona u Pariz, sa svojom tadašnjom djevojkom Gaby Salter, kako bi učestvovali na Pariskom Maratonu.

Pitate se kako je Joe završio u Parizu i zašto je trčao Maraton? Evo cijele priče.

Ideja se rodila nakon izdavanja njihovog prethodnog albuma, 1980. godine. Veoma ambiciozni album “Sandinista!” sadržao je 36 numera iz mnogo muzičkih žanrova i stilova, uključujući: fank, rege, džez, gospel, rockabili, folk, dab, ritam i bluz, kalipso, disko i rep. Trodupli album dobio je nekoliko kritika za “najbolji album” 1981. godine. Od strane The Village Voice proglašen je za album godine, a Dave Marsh ga je ocijenio kao snimak koji zvuči tako da je mnogo godina ispred svog vremena.

Kako bi zainteresovali ljude da se govori o njihovom novom albumu i nastupima, menadžer Bernie Rhodes predložio je da Joe otputuje u Austin, Texas kod svog druga Joea Elya na par sedmica, kako bi probudili određene kontroverze i podstakli povećanje prodaje karata za nastupajuću turneju. Joe se saglasio, ali je umjesto toga sjeo na brod i voz, te otišao u Pariz, a da to nikome nije kazao.

Tako je suludu priču o nestanku pretvorio u istiniti događaj.

Nakon nekog vremena ostatak ekipe The Clash počeo je da brine do tog nivoa da su angažovali i privatne detektive kako bi ga našli. Na kraju ga je Kosmo Vinyl našao.

U biografiji o Strummeru koju je napisao Chris Salewicz “Redemption Song”, Joe i Gaby su lutali gradom metroom, čitajući članke o Strummerovom nestanku. Zajedno su i istrčali Pariski Maraton. Joe je govorio da je trku završio za nevjerovatna 3 sata i 20 minuta, dok je Gabi završila zadnja.

joe strummer pariz
Foto: Steve Rapport

KAKO SE STRUMMER SPREMAO ZA MARATONSKU TRKU?

U intervjuu za američki magazin “Steppin’ Out”, iz 1999. godine, pitali su ga kako se pripremao za maraton.

Novinar: Zar nijeste jednom trčali Pariski Maraton?

Joe: Da. Trčao sam maraton tri puta.

Novinar: Ispravite me ako griješim, ali da li je istina da ni za jedan od njih nijeste nikada trenirali?

Joe: Znate, ne biste trebali da me pitate o mom režimu treninga.

Novinar: Zašto?

Joe: Zato što nije dobar i ne bih želio da ga ljudi kopiraju.

Novinar: Ne tjerajte me da to izvlačim iz Vas.

Joe: OK, želite, izvolite. Popijte 10 pinti piva noć prije trke. Kapirate? I nemojte da trčite nijedan korak četiri sedmice prije trke.

Novinar: Potpuno bez trčanja?

Joe: Tako je, ni jedan korak. I ne zaboravite, 10 pinti piva noć prije. Ali, stavite upozorenje na ovaj članak “Nemojte ovo probati kod kuće”. Mislim, ovo funkcioniše na meni i Hunteru Thompsonu, ali možda neće kod drugih. Ja vam mogu reći samo ono što ja radim.

800px-Joe_Strummer_memorial_street_art_-_London_2013
Foto: Garry Night

TRČAO JE JOŠ MARATONA

Pariz nije jedini maraton na kojem je Joe učestvovao. Već 1981. godine istrčao je svoj prvi Londonski Maraton – sponzorisan od strane tabloida The Sun. A 1983. godine istrčao je svoj drugi i zadnji Londonski maraton u okviru novinskog tima The Sun, koji su trčali u znak podrške istraživanjima za borbu protiv leukemije. Tada je završio maraton za 4 sata i 13 minuta.

Joe je svoju priču o Pariskom Maratonu ispričao u intervjuu 1988. godine.

* * *

Pisala Sarah Nicoloff

WeWill.Run!