“POBEDNIK” BEOGRADSKOG MARATONA

Pobednik na Beogradskom maratonu ima tri poruke. Planirali ga jesmo ali ne ovako dobro urađenog. Probe nije bilo. Šminkanje je trajalo 3 ipo sata. Sonja Vizentaner, koju poznajem manje nego Pobednika, tog dana učinila je svoje šminkom na sjajan način. Čoveka sa gloubicom nisam ni upoznao, osim što je došao tačno tamo gde je dogovoreno. Ljudima nije rečeno šta će da se desi, faktor iznenađenja je bio lep.

POBEDNIK 4
Izvor: Facebook Dragoljub Milosavljević

(Re)kreacija – reč latinskog porekla koja znači ponovno stvaranje, obnavljanje, ponovno rađanje.

Pobednik je simbol Beograda, a za sve trkače u Beogradu je simbol Beogradskog trkačkog kluba – BRC. Pobednik koji trči kao simbol BRC-a, od 2011. godine, simbolizuje svakog trkača koji uspe da savlada ciljnu liniju i okači medalju oko vrata.

Kroz BRC je prošlo 3.000 trkača i svi su makar jedom doživeli taj osećaj prolaska kroz cilj. Taj trenutak završetka trke je jako emotivan. Mnogi opisuju i pamte taj trenutak kao jedan od svojih najlepših momenata. Pobediš sebe jer stvarno tokom trke čovek doživi neverovatne promene. Stanje svesti i fizički napor nisu najteži na toj trci.

POBEDNIK 3
Izvor: Facebook Dragoljub Milosavljević

Bez obzira na rezultat, bez obzira na dužinu svaki trkač se u svom mikrosvetu oseća kao svoj Pobednik kada pređe cilj i stavi medalju oko vrata.

Mislim da je taj osećaj vrlo malo povezan sa tim trenutkom, već je deo procesa tabanja neke druge staze do tog cilja. Na tom putu, niko nije samo trčao. Skupljalo se tu dosta svega iz onog drugog netrkačkog života. Skupljalo i otvorilo se na cilju kroz neku vrstu katarze – kad stvarno shvatiš da si upravo uradio to što si želeo. Pobedio si.

Tada je netrkački život manje opterećujući, i bar taj jedan dan i trenutak si emotivno siguran da si Pobednik.

Tog dana mi smo uspeli da rekreiramo Pobednika, spustimo ga sa Kališa, a svako ko je prošao kroz cilj kod Terazija gde je Pobednik prvobitno bio planiran imao je taj osećaj slobode koji se ne sreće često.

POBEDNIK NASLOVNA
Izvor: Facebook Dragoljub Milosavljević

BRC je Beogradu podario 3.000 Pobednika.

Meštrovićev je tog dana i dalje gledao u pravcu Ušća, onako šmekerski Ali je njegov duh u lenonkama i patikama za trčanje po prvi put video Beograd i Terazije, onako nag, kako su mu se čudili 1928. godine. Isto onako kako se čude današnjim ljudima koji trče.

Da je mogao nešto tog dana da kaže, mislim da bi i zanemeo kao i do sada, ali bi ipak na kraju rekao: “Trčite slobodno. Ipak, ne može svako Pobednik da bude”.

POBEDNIK 2
Izvor: Facebook Dragoljub Milosavljević

Veliki zagrljaj svim osobama koje nazivaju hendikepiranim, a koji rade strašne stvari. Sećam se da je na faksu bio predmet sport osoba sa invaliditetom, iz cele generacije možda nas troje na njemu. Rokanje basketa u kolicima, hodanje sa Daunovim sindromom, sedeća odbojka i onda ukapiraš koliki su to carevi. Strašni ljudi. Respect.

Pisao, sigurni smo, emocijom i iskreno Dragoljub Milosavljević – Pobednik 🙂 

WeWill.Run!